ACUM:
13.03
Pulsul zilei (continuare)
Urmează:
14.00
Buletin de știri
Apoi:
14.03
Pulsul zilei (continuare)

Arhivă : Știri din Brașov Înapoi

Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la inalțime ! - Asculta LIVE - Postul tău de știri și informații de actualitate din Brașov, naționale și internaționale! - Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la înalțime ! - Asculta LIVE

Ce trebuie să faceți dacă sunteți victima violenței în familie

Publicat: marți, 19 Octombrie 2021 , ora 15.04
Sursa foto: pixabay.com / Tumisu
Sursa foto: pixabay.com / Tumisu
Dacă vă confruntați cu situația de a fi victime ale violenței în familie, Poliția Brașov vă recomandă ca, atunci când izbucnește un episod cu violențe fizice, să sunați imediat la 112, iar, dacă vă aflați în imposibilitatea de a ajunge la telefon, să strigați ca să fiți auziți de vecini și cereți ajutor.


În această situație, polițiștii au dreptul să pătrundă în locuință fără acordul proprietarului.


Potrivit reprezentanților IPJ Brașov, dacă situațiile o impun, oamenii legii pot emite ordine de protecție provizorii până la 5 zile și pot impune agresorilor mai multe obligații sau interdicții:


- evacuarea temporară din locuința comună; reintegrarea victimei și, după caz, a copiilor în locuința comună;


- obligarea agresorului la păstrarea unei distanțe minime determinate față de victimă, față de membrii familiei acesteia ori față de reședința, locul de muncă sau unitatea de învățământ a persoanei protejate;


- obligarea agresorului de a purta permanent un sistem electronic de supraveghere;


- obligarea agresorului de a preda poliției armele deținute.



Dacă agresorii sunt violenți, pot fi reținuți pentru 24 de ore. Polițiștii pot pune în aplicare măsuri de prevenire a nerespectării ordinului:


- efectuarea de vizite inopinate la locuința persoanei vătămate;


- apelarea telefonică de control a victimei/agresorului;


- solicitarea unor informații din partea vecinilor, colegilor de la locul de muncă al victimei/agresorului, de la unitatea de învățământ frecventată de victimă/agresor sau din partea altor persoane care ar putea furniza informații relevante;


- orice alte modalități specifice activității polițienești.



În cazul în care se constată sustragerea de la executarea ordinului de protecție, va fi sesizat organul de urmărire penală. Sesizarea poate fi făcută atât de către victimă, cât și de către martori.


Încălcarea oricărei măsuri dispuse prin ordinul de protecție constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoarea de la 6 luni la 5 ani.

Sorin Țârcă