ACUM:
10.03
Weekend împreună
Urmează:
11.00
Buletin de știri

Arhivă : Știri din Brașov Înapoi

Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la inalțime ! - Asculta LIVE - Postul tău de știri și informații de actualitate din Brașov, naționale și internaționale! - Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la înalțime ! - Asculta LIVE

Studenții ar putea participa la cursuri doar cu certificat verde Covid

Publicat: marți, 12 Octombrie 2021 , ora 0.35

Consiliul National al Rectorilor (CNR) cere ca accesul în spațiul universitar sã se facã pe baza certificatului digital Covid, cu exceptia celor care au contraindicatii medicale.

În cadrul sedintei de lucru care s-a desfãsurat, la finalul sãptãmânii trecute, la Brasov, Consiliul a solicitat, de asemenea, organizatiilor studentesti sã contribuie la actualizarea periodicã a situatiei studentilor vaccinati din universitãti.

Rectorul Universității Transilvania, prof. Dr. Ing. Ioan Vasile Abrudan, a declarat: "Dacă ne uităm la evoluția pandemiei în țări din UE, se observă diferențe la numărul de infectări din țara noastră comparativ cu țări din centrul, vestul și nordul Europei. Spre exemplu, în Spania - unde regulile, ca și în România, s-au respectat și nu s-au respectat - la o populație dublă, de la începutul lui octombrie, media este de 2.000 de infectări pe zi, iar la noi de 12.000. Ne dorim desfășurarea unei activități normale pentru că deficiențele și calitatea mult mai slabă a învățământului online au fost subliniate de către toate studiile și din țară și din străinătate”.

Pentru ca propunerea de condiționare a accesului în universități să poată fi aplicată este nevoie de o modificare a legislației de către Parlament, în lipsa unui Guvern cu toate drepturile depline.

Prof. Ioan Vasile Abrudan a precizat: „Aș avea un mesaj: cred că într-o țară normală, care se respectă, populația ar trebui să asculte și de propunerile celor din mediul academic, științific, care de obicei își fundamentează măsurile pe care le propun pe date științifice, validate, verificate. Dacă în primăvară-vară, evoluția vaccinării era aproape similară în toate țările, astăzi se vede diferența”.

Încă nu se știe procentul studenților vaccinați, având în vedere că anul universitar abia a început.

Nicio universitate nu poate furniza în acest moment cifre precise în privința procentului de vaccinare a studenților. În majoritatea universităților din România, studenții au început cursurile de o săptămână și suntem în curs de a evalua, pe bază de dovezi, acest procent de vaccinare. Doar pentru cei care locuiesc în căminele universității, cifrele ne arătau un procent de 41% vaccinați. Un sondaj, făcut pe bază de estimări, prezentat la ședința CNR, arăta că acest procent variază între 30% și 80% în universitățile românești. Noi am solicitat ca asociațiile studențești să sprijine universitățile în acest proces de culegere a datelor pe baze de dovezi”, a adăugat rectorul Universității Transilvania. 

Prof. Ioan Vasile Abrudan a amintit și de măsurile luate la nivelul universității din Brașov pentru stimularea studenților de a se vaccina. „În luna septembrie am decis ca toți cei care se vaccinau până la sfârșitul lunii să beneficieze de cazare gratuită în luna noiembrie, iar după începerea anului universitar am decis, în consiliul de Administrație și în Senatul Universității, ca toți studenții care se vor vaccina până la sfârștiul lunii octombrie să beneficieze de o bursă specială, ocazională - legea permite - de 250 de lei. Este o decizie pe care noi am luat-o tocmai pentru a stimula procesul de vaccinare, crezând ferm în beneficiile pe care acesta le aduce în special comunității noastre și posibilitatea de a desfășuara activitatea în mod normal în universitates”.

În acest an universitar, în UniTBv activitățile se desfășoară cu prezență fizică, a subliniat rectorul: „Nu cred că activitatea online sau în sistem hibrid oferă calitate procesului didactic, respectiv a activității de practică. Să nu uităm că aceste măsuri sunt corelate cu alte condiționări, impuse în alte domenii de activitate, precum cele din horeca”.

În acest moment, 76 de studenți din circa 20.000 cât are universitatea, precum și nouă cadre didactice din aproximativ 1.350 de angajați, sunt infectați cu virusul SARS CoV2.

Referitor la studenții care nu vor să se vaccineze, prof. Abrudan a menționat: „Este opțiunea lor, eu nu sunt adeptul obligativității în cazul persoanelor care au recomandări de la medic să nu se vaccineze, dar vă spun, și în calitate de părinte, că și copiii mei, de 14, respectiv 16 ani, sunt vaccinați”

Mulți studenți, chiar dacă sunt vaccinați, consideră astfel de măsuri discriminatorii. Dintre cei nevaccinați au spus că vor face testul la nevoie, iar atunci când nu își vor mai permite, financiar vorbind, probabil că se vor vaccina dacă nu au altă opțiune, întrucât nu vor să renunțe la școală. 

Camelia Vlad