ACUM:
10.03
Weekend împreună
Urmează:
11.00
Buletin de știri

Arhivă : Știri din Brașov Înapoi

Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la inalțime ! - Asculta LIVE - Postul tău de știri și informații de actualitate din Brașov, naționale și internaționale! - Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la înalțime ! - Asculta LIVE

Curățat acum o lună, zidul Apeductului de sub Tâmpa s-a umplut din nou de graffiti

Publicat: luni, 27 Septembrie 2021 , ora 15.39
Sursa foto: Radio România Brașov FM
Sursa foto: Radio România Brașov FM
Ce cred turiștii despre

O lună. Doar atât a rezistat nemâzgălit zidul apeductului de sub Tâmpa, după ce a fost vopsit în luna august. Apoi s-a umplut din nou de graffiti.


De fapt, de pe un segment de zid aflăm că „Dumnezeu este cu noi”. Pe segmentul din partea opusă, un „artist de ocazie” a ținut să facă o declarație în neant: „Vin sau plec beat cu tine. Zbor”. În rest, zidul este „garnisit” cu multe linii neregulate în spray de graffiti.


Poliția Locală, din subordinea Primăriei municipiului Brașov, nu a prins făptașul. De altfel, în tot anul, polițiștii locali au dat extrem de puține sancțiuni pentru cei prinși în alte locuri din oraș cu aceleași îndeletniciri. Iar problema celor ce mâzgălesc pereții nu e de ieri de azi.


Ne confruntăm cu situații în care unii tineri încearcă să își lase semnătura peste tot. Se întâmpla mai ales în centrul istoric - fie că o fac pe casele private, fie pe zidurile din jurul Brașovului. Poliția încearcă să îi sancționeze. În ultimul an au sancționat 15 persoane. Este destul de greu pentru că ei lucrează în echipă: unul ține «de șase», iar ceilalți semnează cu spray-ul”, a explicat purtătorul de cuvânt al Primăriei municipiului Brașov, Sorin Toarcea.

De graffiti e plin, de altfel, tot centrul istoric al orașului. Clădirile de pe strada Republicii au mai scăpat „nepedepsite”. Cele de pe străzi lăturalnice au devenit toate planșă de lucru pentru „artiști de miezul nopții”.


De exemplu, pe Sfântul Ioan, pe o casă, un alt „artist” i-a transmis iubitei un mesaj: „Tu rămâi în mintea mea ca un parfum”. Un altul a venit cu completarea „de mahala”. De pe un alt perete de casă din centrul istoric aflăm că „O minciună repetată suficient de des devine religie”. În engleză e mesajul. Pe Nicolae Bălcescu. Iar „perle” de înțelepciune murală se găsesc peste tot prin centru.


Turiștii sau brașovenii, însă, nu le apreciază (audio atașat).

Amenda pentru o mâzgălelală de ocazie este cuprinsă între 100 și 500 de lei, potrivit reprezentanților municipalității. Plătită la jumătate, amenda devine derizorie. E mai scump să-ți iei sprayurile de graffer decât o amendă pentru această faptă. De exemplu, la o simplă căutare pe internet, pe un site, un tub este 29 de lei. O culoare. Pentru o mâzgăleală cu semnătură, pe pereți se văd 2-3 culori, astfel, cei ce vor o paletă mai largă de culori, trebuie să investească mai mult. Mai mult decât o amendă.

Adina Chirvasă