ACUM:
9.03
Bună dimineața Transilvania (continuare)
Urmează:
10.00
Buletin de știri

Arhivă : Știri din Brașov Înapoi

Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la inalțime ! - Asculta LIVE - Postul tău de știri și informații de actualitate din Brașov, naționale și internaționale! - Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la înalțime ! - Asculta LIVE

Campania de vaccinare din școli: În Brașov n-a fost solicitată echipa mobilă de vaccinare, dar părinții pot merge în centre. Cabinetele medicale nu pot duce campania

Publicat: vineri, 24 Septembrie 2021 , ora 18.26
Sursa foto: arhivă / Radio România Actualități
Sursa foto: arhivă / Radio România Actualități

Imunizarea copiilor împotriva covid, la școală, rămâne să se facă... la centrul de vaccinare, la Brașov.


Campania de vaccinare ar fi trebuit să înceapă chiar din prima zi de școală și să se încheie, pentru prima doză, în 15 noiembrie.


În cabinetele școlare din municipiu, de exemplu, campania e imposibil a fi desfășurată. Toate unitățile școlare din oraș au cel puțin un cadru medical. Însă, unele au numai un medic, fără asistent. Cele mai multe au doar asistent medical, nu și medic. Și asta doar pentru corpurile principale ale școlilor care au mai multe clădiri în care au activități:


Noi avem în așteptare o solicitare făcută către Ministerul Sănătății pentru a ne da fonduri pentru încă 12 cadre medicale. Avem aprobarea Primăriei dar nu sunt fonduri, ori noi nu putem să scoatem posturi la concurs dacă nu avem și fondurile pentru salarizare asigurate. Cu aceste 12 cadre medicale am reuși să asigurăm inclusiv unităților de învățământ care funcționează în două locații, dar suntem departe de a avea cadrele medicale așa cum este prevăzut în normativ. Suntem undeva la un 35% din ceea ce este necesar”, a explicat directorul Direcției de Asistență Socială Brașov, Mariana Topoliceanu.



Potrivit protocolului anunțat la nivel central, alte soluții prevedeau că acolo unde nu există cabinete medicale cu personal, imunizarea poate fi făcută și solicitând echipa mobilă de vaccinare. La Brașov, nicio școală nu a solicitat-o, potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului Școlar Județean Brașov, Valentin Bucur.

„Până la urmă era vorba de puncte de vaccinare care ar fi trebuit să fie puncte de vaccinare mobile, care să se deplaseze de la o unitate școlară la alta - că nu putem înființa puncte de vaccinare în fiecare unitate școlară - iar acestea se constituiau doar la solicitarea conducerilor unităților școlare. La noi nu a fost solicitat punct mobil”, a spus Valentin Bucur.

Totuși, școlile au fost arondate centrelor de vaccinare, potrivit directorului DSP Brașov, dr. Claudia Bularca.

„În acest moment în municipiul Brașov și în județul Brașov centrul de vaccinare nu a fost posibil a se realiza în cadrul cabinetelor școlare datorită lipsei de personal. S-a luat decizia să arondăm toate școlile unor centre de vaccinare din proximitate și bineînțeles că elevii pot merge cu părinții lor la medicii de familie în vederea vaccinării. Deci fie prin medicul de familie, fie prin centrele de vaccinare din proximitatea școlilor”, a precizat dr. Claudia Bularca.

La prezentarea în centru sau medic de familie, este indicat ca părinții să aibă formularele completate.


Dacă va exista solicitare în acest sens, DSP Brașov va redeschide centrele de vaccinare închise pe timpul verii.

Adina Chirvasă