ACUM:
12.10
Weekend împreună (continuare)
Urmează:
13.00
Buletin de știri
Apoi:
13.03
Top 30 Brașov FM

Arhivă : Știri din Brașov Înapoi

Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la inalțime ! - Asculta LIVE - Postul tău de știri și informații de actualitate din Brașov, naționale și internaționale! - Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la înalțime ! - Asculta LIVE

BRAȘOV. Soluții de mobilitate și transport alternativ prezentate la Conferința Internațională de Politici Publice de Mediu

Publicat: joi, 9 Septembrie 2021 , ora 13.51
foto: Primăria Brașov
foto: Primăria Brașov

Astăzi a început Conferința Internațională de politici publice de mediu, eveniment care se desfășoară sub Înaltul Patronaj al Președinției României, în cadrul Forumului Orașelor Verzi, la care participă reprezentanți ai administrațiilor publice locale din toată țara.

Printre invitații de astăzi se află ministrul mediului, Tanczos Barna, ambasadori, precum și specialiști din 4 țări, care vor prezenta soluții și exemple de mobilitate și transport alternativ funcționale în orașe din Europa.

Cât de importantă este această conferință, ne spune primarul Allen Coliban: "Este foarte importantă într-un context delicat la nivel global, pentru că vorbim de ultimul raport al PCC, vorbim despre țintele pe care umanitatea este datoare să le îndeplinească pentru a limita dezastrele de la nivel global și, totodată, e foarte important să avem asumare la nivel local pentru că, autoritățile locale sunt cele mai apropiate de cetățeni, cele mai în măsură să vină cu măsuri sustenabile pe termen mediu și lung. Despre asta este vorba în primul rând, despre asumare, și avem foarte mulți reprezentanți ai autorităților locale prezenți în această conferință de trei zile, la Brașov. Pe de altă parte, este vorba de a oferi un exemplu și de a educa. Avem multe acțiuni în cadrul Forumului Orașelor Verzi care sunt țintite în acest sens. Avem acțiuni care testează, pilotează diverse modificări pe zona de mobilitate urbană, spații pietonale suplimentare. Toate aceste lucruri le putem încerca în zilele următoare alături de brașoveni, pentru a vedea care dintre ele pot fi măsuri pe termen lung, inclusiv, în aceste zile avem gratuitate pe transportul public. De câte ori am avut întâlniri la nivel diplomatic cu orașe prietene, cu orașe înfrățite, ne-am dat seama că ne confruntăm cu aceleași provocări și, de cele mai multe ori, soluțiile sunt aceleași pentru toți. Vorbim de o nouă abordare a mobilității, vorbim despre eficiență energetică, vorbim despre calitatea aerului și despre nevoia de înverzire a orașelor noastre. Toate acestea sunt teme curente pentru orice primar responsabil. În primul rând, trebuie să fie tras un semnal de alarmă cu privire la urgența unor modificări, unor schimbări la nivel local. Pe de altă parte, să fim în avangarda orașelor românești care vin cu măsuri, cu planuri de măsuri și cu asumarea unor ținte concrete pentru următorii ani."

Obiectivul Brașovului este să devină "Capitala verde a României".

Ce modele din Europa ar putea fi urmate în acest sens ne spune tot primarul Allen Coliban: "Modelele sunt multe. Dacă ne referim la mobilitate urbană și la infrastructură pentru cicliști, Olanda are suficiente orașe și comunități care performează în zona aceasta și care pot să ne dea un exemplu. Dacă ne referim la felul în care e gestionat patrimoniul istoric și zona veche, am avut chiar ieri o întâlnire cu doamna viceprimar din Tours și am discutat despre provocările și despre rezistența în anumite situații a populației la schimbările propuse. Sunt multe exemple în Europa pe care le putem copia. Este nevoie de adaptarea lor la specificul Brașovului, și este în primul rând nevoie să facem asta împreună, împreună cu sentimentul acesta de comunitate. Brașovenii trebuie ajutați să înțeleagă nevoia acestor schimbări și să fie parte din schimbare. Sunt mai multe paliere astăzi. Este vorba despre a afirma aceste lucruri și despre a educa populația brașoveană. Pe de altă parte este un moment în care vom prezenta un plan de măsuri pe mai multe niveluri, un plan de măsuri pe care în fiecare an, cu ocazia acestui forum, vom veni să îl reevalua și să oferim informații actualizate cu privire la progres, și un plan care este gândit până în 2050. În primul rând cred că este vorba de mândria noastră, când vom ieși din casă și vom păși în Brașov, vom fi mândri că Brașovul este un oraș curat, este un oraș cu o calitate a vieții ridicate și un oraș care se mândrește cu conexiunea pe care o are cu natura"

Camelia Vlad