ACUM:
12.00
Radiojurnal

Arhivă : Știri din Brașov Înapoi

Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la inalțime ! - Asculta LIVE - Postul tău de știri și informații de actualitate din Brașov, naționale și internaționale! - Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la înalțime ! - Asculta LIVE

1500 de cărți din depozitele Primei Școli Românești, salvate de la degradare

Publicat: marți, 7 Septembrie 2021 , ora 19.25

Cel puțin 1.500 de cărți vechi și foarte vechi vor fi scose la lumină din depozitele Muzeului Prima Școală Românească și vor intra într-un proces de conservare primară, pentru a le prelungi viața.

Asta în cadrul unui proiectului "Muzeul Bisericii Sf. Nicolae Brașov - Prima Școală Românească - Un model sustenabil de protejare a patrimoniului". Acesta a fost inițiat de cele două insituții muzeale și presupune mai multe operații.

Manager Muzeul Casa Mureșenilor, Valer Rus: "Dacă până în prezent nu s-au putut asigura toate condițiile optime de depozitare, de conservare a acestui patrimoniu, de luare în evidență, propunem finanțatorului - în cazul nostru, Primăria municipiului Brașov, finanțarea unei echipe de specialiști, care să realizeze activitățile de conservare activă și preventivă, gestiune, luare în evidență, fotografiere. Separat există un alt proiect, finanțat de Consiliul Județean, care va asigura achiziționarea de echipamente de depozitare a acestui patrimoniu, după ce va fi procesat, aparate de dezumidificare, umidificare, termohigrometre"

În echipa de conservare este și Georgiana Gămălie, care se va ocupa de volume tipărite în urmă cu 2 sau chiar 3 secole. Echipa se va ocupa și de un sistem de monitorizare a dăunătorilor biologici.

"Dorim ca atacul activ care a fost, deja, stopat, prin tratament aplicat la București să nu se reia și în acest sens vom folosi capcane speciale, cu diferiți atractanți, care ne vor arăta dacă vom avea atac activ, la un moment dat, sunt cărți de secol 18, poate și mai vechi, venite din fondul Liceului Andrei Șaguna aici, la Biserică, dar cu siguranță foarte valoroase pentru patrimoniul brașovean și cel național", a declarat Georgiana Gămălie.

Proiectele, finanțate de Primărie și Consiliul Județean, reprezintă doar un început. Asta pentru că în depozitele de la Prima Școală sunt aproximativ 6.000 de cărți vechi și foarte vechi, dar și manuscrise valoroase, neinventariate încă. Este nevoie de fonduri, spun inițiatorii, motiv pentru care lansează și un apel către autorități să sprijine aceste demersuri. Însă mai e nevoie de ceva.

Managerul Muzeul Primei Școli Românești, preot Sebastian Pârvu, a adăugat: "O infuzie acum de capital nu ar rezolva problema peste noapte. Noi avem nevoie și de specialiști, care să vină alături de noi. Asta înseamnă că ne adresăm în primul rând muzeelor din Brașov, din regiune, din țară, să avem specialiști alături de noi care, fiecare cu câte o bucățică, să sprijine salvarea patrimoniului Primei Școli",

Proiectul inițiat acum se desfășoară pe parcursul a 3 luni. După finalizarea procedurilor de inventariere, conservare primară, digitizare, acestea vor fi depozitate într-una din clădirile existente în curtea Bisericii Sfântul Nicole, din Șcheii Brașovului.

Adina Chirvasă