ACUM:
11.03
Weekend împreună (continuare)

Arhivă : Știri din Brașov Înapoi

Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la inalțime ! - Asculta LIVE - Postul tău de știri și informații de actualitate din Brașov, naționale și internaționale! - Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la înalțime ! - Asculta LIVE

BRAȘOV. Catacombele de După Ziduri, motiv de gâlceavă între aleșii locali

Publicat: joi, 19 August 2021 , ora 21.20
foto: Radio România Brașov FM
foto: Radio România Brașov FM

Este greu de înțeles ce s-a întâmplat în ședința Consiliului Local Brașov de joi (19.08.2021), când s-a solicitat Legislativului brașovean să voteze proiectul de hotărâre inițiat de primarul Allen Coliban, privind aprobarea "Protocolului de parteneriat cu Asociația Amural, pentru desfășurarea evenimentului Brașov Underground Museum (BUM) în galeriile subterane (catacombe) situate în Brașov, str. După Ziduri". Este vorba despre un "eveniment" care a început la începutul lunii iunie și care fusese anunțat atunci că se încheie în 31 octombrie.

După câteva discuții aprinse și schimburi de replici, în plen, proiectul a fost respins, cu 10 voturi "pentru", 5 voturi "împotrivă" și 8 abțineri.

Start cu entuziasm

În 3 iunie, Asociația Amural, în parteneriat cu Primăria Brașov și cu co-finanțarea Administrației Fondului Cultural Național (AFCN), a deschis "Brașov Underground Museum (BUM)", primul muzeu de artă new media din România, amenajat în galeriile din zona După Ziduri. La vernisaj au participat, alături de reprezentanții Amural, viceprimarul Flavia Boghiu și Adrian Lăcătuș, decanului Facultății de Litere și directorul Centrului Multicultural al Universității Transilvania. Biletul de intrare la acest muzeu dedicat artelor care folosesc tehnologia a fost fixat la 20 de lei, cu reducere pentru pentru elevi, studenți și pensionari Copiii sub 7 ani au beneficiat de gratuitate.

Mai multe detalii despre acel moment citiți aici: "Brașov Underground Museum", primul muzeu de artă new media din România, amenajat în galeriile din zona După Ziduri.

Fără un anunț prealabil, galeriile din Dealul Wharte, După Ziduri, au porțile ferecate de aproape 2 săptămâni.

Întrebări fără răspuns

După aproape două luni de la deschiderea muzeului, consilierii PSD au început să pună întrebări despre termenii contractuali ai parteneriatului dintre organizatorii BUM și Primărie, așa cum s-a anunțat inițial.

Lucian Pătrașcu, consilier local PSD Brașov: "Nu am primit niciun răspuns. Această asociație a funcționat ilegal timp de 2 luni (…) După două luni în care Asociația Amural a folosit catacombele de După Ziduri gratuit, fără a avea niciun parteneriat cu Primăria Brașov, situație pe care noi, consilierii locali PSD am sesizat-o, cerând în ședințele de CL documentele care să justifice baza legală a folosinței, astăzi, ne-a fost pus pe masa Consiliului Local documentul care legalizează utilizarea galeriilor subterane, de către ONG-ul care a amenajat aici Brașov Underground Museum (BUM). Practic, două luni, o Asociație folosește cu titlu gratuit, fără niciun fel de autorizații, avize, un spațiu aflat în zona istorică a orașului, taxează vizitatorii (deci încasează sume de bani) și folosește (pe bani publici!) rețeaua de energie electrică".

Viceprimarul municipiul Brașov, Flavia Boghiu (USR-PLUS), a precizat în timpul ședinței CL că, odată cu acest proiect, s-a rezolvat o situație neclară a grotelor din punct de vedere juridic: "Există un contract de finanțare pe un proiect depus în 2020 de Amural la AFCN și a făcut o solicitare către primărie. De asemenea, există un raport de evaluare privind catacombele și ele nu erau în inventarul municipiului Brașov. Noi am reușit să le introducem în inventar și să le și exploatăm".

Viceprimarul Sebastian Rusu (PNL), susține la rândul său că nu știe cum a ajuns Asociația Amural să folosească galeriile subterane, desi are în subordine Serviciul Administrare Patrimoniu și Urbanism Comercial (SAPUC): "Nu știu cum au intrat în acel spațiu, de la noi nu avut cheile (…) Da, SAPUC este în subordinea mea, dar proiectele culturale au fost discutate direct de către doamna Manolache, cea care conduce SAPUC, cu doamna viceprimar Flavia Boghiu. Eu nu am cunoștință despre acest proiect".

Ciprian Chiricheș, consilier local PNL Brașov, a intervenit: "Putem vorbi de o faptă de natură penală aici. Vorbim, printre altele, de un imobil din zona istorică, iar dacă ne raportăm la Legea 50, orice intervenție într-o astfel de zonă are nevoie de avize. Doar că organul care ar trebui să constate existența sau lipsa unor avize este chiar Primăria Brașov. (…) În plus, dacă am sesiza Curtea de Conturi, cred că suntem pe marginea unei situații foarte delicate și nu cred că vreau să ajungem din nou, cum suntem acum cu P&P (administratorul parcărilor publice cu plată - n.r.). Sfatul meu pentru colegii din PNL este să ne abținem, nefiind încă elucidată această situație".

Contactați pentru un punct de vedere cu privire la această situație, reprezentanții Amural nu au dorit să comenteze.

Camelia Vlad