ACUM:
21.00
Party Time by Dj Rux
Urmează:
23.00
Transilvania by night
Apoi:
0.00
Transilvania by night

Arhivă : Știri din Brașov Înapoi

Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la inalțime ! - Asculta LIVE - Postul tău de știri și informații de actualitate din Brașov, naționale și internaționale! - Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la înalțime ! - Asculta LIVE

Obiectiv turistic nou, pe ruinele unei vechi cetăți din Țara Făgărașului: Cetatea lui Negru Vodă (VIDEO)

Publicat: joi, 5 August 2021 , ora 20.07
sursa foto: gmap.ro/
sursa foto: gmap.ro/

,,Pe urmele lui Negru Vodă - Cetatea de la Breaza" este proiectul lansat astăzi (5 august 2021) de Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Centrul Regional pentru Dezvoltare Durabilă și Promovarea Turismului - Țara Făgărașului. Proiectul cultural își propune să aducă în atenția comunității locale, județene și naționale istoria unei cetăți care a intrat în tabloul fortificațiilor medievale făgărășene cu o aură de legendă, tradiția locală calificând-o drept ,,Cetatea lui Negru Vodă".

"Este un proiect inedit, prin care noi vrem să scoatem la lumina un obiectiv foarte important din Țara Făgărașului. Așa cum noi spunem că Țara Făgărașului este o zonă nedescoperită a României, și Cetatea de la Breaza este puțin vizibilă și cunoscută. Ne-am propus să facem acest proiect tematic, împărțit pe trei componenete. Vom face un studiu de cercetare istorică și de teren, se vor face fotografii, dar și un studiu multidisciplinar, prin care se vor căuta toate legendele, toponimele sau poveștile despre Negru Vodă. Vor fi realizate și tipărite 800 de broșuri de prezentare a Cetății Breaza, dar și a circuitului cultural - istoric din Țara Făgărașului. De asemenea, va fi realizat, în cadrul proiectului, un film documentar cu o durată de 20 de minute în care va fi prezentat proiectul de cercetare a Cetății Breaza. La final se va organiza un simpozion când vor fi prezentate rezultatele implementării proiectului. La Cetatea Breaza va fi amplasat un panou informativ cu informații despre istoria cetății", a declarat Florin Ioani, președintele Asociației, totodată primarul comunei Viștea. (vezi video)

Informații puține despre Cetatea Breaza

La acest moment nu sunt prea multe informații despre această cetate, care se pare că a fost ridicată spre finalul secolului al XIII-lea, însă există date și despre faptul că cetatea din Colții Brezei ar avea origini dacice.

Directorul Muzeul Țării Făgărașului, Elena Băjenaru, a precizat: "Ne dorim punerea în valoare a monumentelor, a fortificațiilor militare, pe care le are Țara Făgărașului. Acum ne-am oprit asupra Cetății de la Breaza, cunoscută mai mult de către localnici, pentru că la un moment dat a intrat într-un con de umbră. Nu a fost cercetată prea mult de specialiști, doar prin anii 1970 s-au făcut câteva săpături arheologice, literatura de spcialitate plecând de la datele istorice consemnate de către cronicari începând cu secolul al XVII-lea, despre Negru Vodă, iar cetatea a fost legată de numele acestuia (…) Aici se mai pot distinge, în teren, două turnuri, cel din partea de nord cu ziduri de 2,2 m și diametru interior de 2,5 m, iar al doilea mai greu de identificat. Ruinele sunt acoperite de vegetație, dar s-au construit, probabil, la sfârșitul secolului al XIII-lea. Cetatea a fost părăsită, în secolul al XV-lea. În zona acestei cetăți au fost găsite și vestigiile unei fortificații dacice din secolul I i.e.n"

Drumul până la Cetatea Breaza este practicabil, dar sunt necesare amenajări pentru ca ruinele și zidurile de apărare să fie mai vizibile, mai bine valorificate din punct de vedere turistic, iar povestea își are rolul ei important.

Proiectul este co-finanțat prin programul județean pentru finanțare nerambursabilă în proporție de 75% din bugetul propriu al Județului Brașov. Costul total al proiectului este de peste 60.000 de lei.

Managerul public al Consiliului Județean Brașov, Alina Szasz, a adăugat: "Cred că este un mare avantaj că în zonă există specialiști care pot pune în valoare un obiectiv mai puțin cunoscut. (...) Se duce mai departe, de fapt, povestea brandului - Țara Făgărașului. Acest proiect aduce, de fapt, în prim-plan, valorile din zonă și se încadrează foarte bine în strategia județului pe domeniul Turism, respectiv planul de acțiune ThreeT. Mai mult, acest proiect prin care va fi amenajat și traseul până la fortificație, contribuie și la o mobilizare înspre trasee de drumeție".

Browserul Dvs. nu poate reda acest clip.

Video: Radio România Brașov FM
Camelia Vlad