ACUM:
0.00
Transilvania by night
Urmează:
6.00
Agenda Zilei
Apoi:
7.00
Buletin de știri

Arhivă : Știri din Brașov Înapoi

Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la inalțime ! - Asculta LIVE - Postul tău de știri și informații de actualitate din Brașov, naționale și internaționale! - Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la înalțime ! - Asculta LIVE

Brașoveni premiați la TIFF. Cel mai bun documentar de lung metraj - România Sălbatică (AUDIO / VIDEO)

Publicat: miercuri, 4 August 2021 , ora 16.40
Ultima jumătate de an a fost trecerea de la incredibilul album foto creat de cei doi la documentarul care a fost exact ce aștepta publicul din România de mulți ani, a spus Cosmin Dumitrache.

Publicul de la Festivalul Internațional de Film Transilvania, TIFF, a decis: cel mai bun documentar dintre cele de lung metraj este România Sălbatică, al brașovenilor Dan Dinu și Cosmin Dumitrache.


Început în anul 2010, proiectul a condus la cel mai amplu film documentar dedicat naturii din țara noastră.


Ideea a plecat de la faptul că, la vremea respectivă, când am început proiectul prin 2010, nu prea existau astfel de proiecte, foarte multe imagini cu toate lucrurile astea adunate la un loc, și cumva am plecat de la ideea de a arăta altora ce țară frumoasă avem dar ne-am dat seama, pe parcurs, că ne demonstrăm și nouă lucrul acesta”, a spus Dan Dinu.

La patru ani de la primii pași în proiect, lui Dan Dinu i s-a alăturat Cosmin Dumitrache.

Eram pasionat de filmele documentare despre natură făcute în străinătate și umblam foarte mult pe munți, prin natură și prin prisma jobului doream să mă implic într-un proiect dedicat naturii din țara noastră”, a explicat Cosmin Dumitrache.

Dintre toate fotografiile realizate, Dan Dinu spune că două îi sunt cel mai aproape de suflet, ambele realizate în Masivul Piatra Craiului. Prima dintre acestea a fost făcută chiar la începutul proiectului, iar cea de a doua la finalul lui.


La început eram undeva în Piatra Craiului și am fotografiat o capră neagră cu un pui, o imagine maternă ca sa zic așa, ceea ce este puțin mai greu de realizat în lumea animală, iar a doua imagine vine tot din Piatra Craiului, când am reușit să fotografiez un râs, foarte aproape, râs care, de altfel, a ajuns pe afișul primului nostru documentar”, a adăugat Dan Dinu.


Realizarea filmului a însemnat peste 50 de deplasări în 3 ani și 300 de zile de teren, în urma cărora au rezultat 100 de ore de material filmat, din care cei doi au ales cele mai spectaculoase momente.


Luna viitoare, filmul va rula în cinematografe, iar iubitorii de natură și ai celei de-a șaptea arte se vor putea bucura de un spectacol de excepție.

 Sursa video: Youtube / România Sălbatică



Sorin Țârcă