ACUM:
6.00
Agenda Zilei
Urmează:
7.00
Buletin de știri

Arhivă : Știri din Brașov Înapoi

Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la inalțime ! - Asculta LIVE - Postul tău de știri și informații de actualitate din Brașov, naționale și internaționale! - Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la înalțime ! - Asculta LIVE

Noi măsuri legislative anunțate de ministrul Mediului pentru îndepărtarea urșilor de zonele locuite

Publicat: luni, 21 Iunie 2021 , ora 8.15
foto: Prefectura județului Brașov
foto: Prefectura județului Brașov

Pentru a gestiona problema urșilor care atacă oameni sau animale domestice, legislația actuală va fi modificată. Ministul Mediului, Apelor și Pădurilor, Tanczos Barna, a anunțat pe o rețea de socializare, că se lucrează la proiectul de ordonanță pentru modificarea legislației, conform căruia în maximum 24 de ore de la sesizarea unui atac, la locul respectiv să se deplaseze o echipă formată de jandarmi și vânători care va interveni gradual, în funcție de situație. Și asta cu atât mai mult cu cât atacurile urșilor sunt tot mai dese.  

Reacția oficialului de la Mediu vine după ce, vineri, un bărbat din Harghita a fost atacat de un urs în timp ce muncea la o fermă. A fost nevoie de o intervenție chirurgicală de 6 ore pentru a i se salva viața.

"Și această tragedie este un semnal de alarmă că modificarea legislației, care ar permite intervenția de urgență atunci când este semnalată prezența urșilor periculoși în localități, este indispensabilă și din ce în ce mai urgentă. Cele două proceduri, de intervenție imediată și de prevenție, trebuie să existe în paralel în soluționarea problemei", a precizat ministrul Tanczos Barna.

Atacurile urșilor s-au înmulțit în ultima vreme, în Brașov și în alte județe cu păduri foarte populate cu această specie. Spre exemplu, ieri, un bărbat și câinele acestuia au fost atacați de urs în comuna harghiteană Căpâlnița, în timp ce omul verifica animalele din gospodărie și gardul electric cu care le protejează de urși. Harghiteanul a avut nevoie de intervenție chirurgicală de urgență care a durat aproximativ o oră. În urmă cu trei nopți, la Băile Tușnad urșii au intrat într-o pensiune și au băgat spaimă în turiști, dar au și distrus un magazin. Joi, doi urși au pătruns în curtea unei pensiuni din Săcele, județul Brașov. Pentru că jandarmii au încercat aproape două ore să-i îndepărteze fără succes, urșii au fost tranchilizați până la urmă și transportați la aproape 10 kilometri, în adâncul pădurii.

Camelia Vlad