ACUM:
20.10
Pasaj urban - Dialoguri multiculturale (continuare)
Urmează:
21.00
Party Time by Dj Rux
Apoi:
23.00
Transilvania by night

Arhivă : Știri din Brașov Înapoi

Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la inalțime ! - Asculta LIVE - Postul tău de știri și informații de actualitate din Brașov, naționale și internaționale! - Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la înalțime ! - Asculta LIVE

500 de ani de la „Scrisoarea lui Neacșu”. Sâmbătă noaptea, de la Muzeul Mureșenilor, puteți pleca cu câte un exemplar acasă

Publicat: joi, 10 Iunie 2021 , ora 19.22
Sursa foto: Muzeul
Sursa foto: Muzeul

Se împlinesc 500 de ani de la „Scrisoarea lui Neacșu din Câmpulung către judele Brașovului Hans Benkner”, iar acest lucru va fi marcat inclusiv în „Noaptea Muzeelor”, sâmbătă, la Muzeul Casa Mureșenilor.


Toți cei care vor ajunge la Muzeu, sâmbătă noaptea, vor putea participa la ateliere interactive de tipărit, cu ajutorul unei replici tipografice, după model coresian. Ateliere de unde vor pleca acasă inclusiv cu o „Scrisoare a lui Neacșu” în buzunar.


Muzeul Casa Mureșenilor Brașov este partener al Muzeului Municipal Câmpulung Muscel, într-un program de anvergură națională, dedicat aniversării a 500 de ani de la apariția primului document scris în limba română. Vizitatorii noștri vor putea să-și preseze la această tipografie, să-i spunem istorică, un document, în care este și originalul Scrisorii lui Neacșu, dar și o transcriere în litere latine, pentru a fi înțeleasă mai ușor”, a explicat managerul instituției brașovene, Valer Rus.


Asta în special pentru a familiariza tânăra generație cu acest document și importanța sa.

„Scrisoarea lui Neacșu” este cel mai vechi document păstrat, scris în limba română. A fost redactată în cel mai probabil în 29-30 iunie 1521.



Scrisoarea lui Neacșu se află la Arhivele Naționale, fililala Brașov, potrivit aceleiași surse. Tot la Muzeul Casa Mureșenilor, vizitatorii vor putea vedea și elemente definitorii alea „Școlii de altădată”, într-o expoziție specială.


Muzeul este deschis între orele 17.00 – 23.00, iar participarea la evenimente se face contra unei sume modice, de 1,5 lei.

Adina Chirvasă