ACUM:
11.00
Buletin de știri

Arhivă : Știri din Brașov Înapoi

Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la inalțime ! - Asculta LIVE - Postul tău de știri și informații de actualitate din Brașov, naționale și internaționale! - Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la înalțime ! - Asculta LIVE

Casa „în echilibru”, în aer, propusă de doi artiști în devenire. Și premiată, la un concurs național de fizică

Publicat: marți, 8 Iunie 2021 , ora 10.24

O casă „în echilibru”, într-un punct, ce pare să sfideze gravitația, sau casa din visul copilăriei. Este proiectul cu care Alexandra Clara Mureșan și Eugen Ionuț Brebeanu și-au adjudecat premiul al III-lea la un concurs național de fizică.


Ambii sunt elevi ai Liceului Vocațional de Arte „Hans Mattis Teutsch”, la Arhitectură, și sunt cu atât mai mândri de proiectul lor, cu cât au doar 2 ore de fizică pe săptămână la școală și au intrat în competiție cu elevii de la licee de top din oraș, dar și din țară.


Totul a început ca o temă la clasă, după cum ne-a spus Eugen Brebeanu.


Am vrut să facem o casă cât mai prietenoasă cu mediul dar care să reflecte tema proiectului, adică să pună echilibrul la încercare. Ne-a pus un pic în dificultate, niciodată nu am făcut un lucru atât de sofisticat în care să luăm în calcul toate lucrurile - de la arhitectura casei, până la calcule concrete. Acum sunt foarte la modă casuțele acestea mici și compacte de tip container și sunt și foarte ecologice. Am zis că să luăm ideea aceasta și să o prelucrăm în așa fel încât să respecte proiectul”, a spus Eugen Brebeanu.



Casa este la înălțime, susținută de piloni ce se unesc într-un punct. Accesul se face pe o scară exterioară, care urcă la o pasarelă.


Liceenii brașoveni au fost coordonați de prof. Mariana Dumencu. Ea i-a ajutat cu calculele și alte sfaturi, iar adolescenții au venit cu imaginea casei artistice în echilibru inclusiv cu natura, după cum ne-a detaliat Alexandra Mureșan.


Cred că cea mai mare provocare a fost atunci când a trebuit să unim schela și pilonii, a trebuit să îi sudăm. I-am făcut din fier. În rest, casa e din lemn. Ca geam e un plexiglas. A fost interesant și să tăiem acel plexiglas. A fost mai greu să dăm găurile în acoperiș pentru panourile fotovoltaice. Este prietenoasă cu natura pentru că nu dăunează prea mult solului, pentru că e mai mult în aer, e doar un punct care e în pământ, și energia și electricitatea vin de la panourile fotovoltaice”, a spus Alexandra Mureșan



Casa, așa cum au imaginat-o adolescenții, este potrivită, spun ei, pentru cei ce vor o casă de vacanță sau o cabană de închiriat, la înălțime. Nu pentru familii.


Concursul a fost organizat de Fundația Grupul de Inițiativă pentru învățământul Fizicii, Asociația Școlilor MaST Top și Asociația pentru Performanță în Fizică.

Adina Chirvasă