ACUM:
9.03
Bună dimineața Transilvania (continuare)
Urmează:
10.00
Buletin de știri

Arhivă : Știri din Brașov Înapoi

Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la inalțime ! - Asculta LIVE - Postul tău de știri și informații de actualitate din Brașov, naționale și internaționale! - Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la înalțime ! - Asculta LIVE

Începe campania de vaccinare a copiilor, împotriva virusului Covid-19, cu serul Pfizer

Publicat: marți, 1 Iunie 2021 , ora 21.03

Începând de mâine (2 iunie) vor putea fi vaccinați împotriva virusului Covid-19 și copiii cu vârste cuprinse între 12 și 15 ani, cu vaccinul produs de compania farmaceutică Pfizer/BioNTech, au anunțat autoritățile sanitare centrale.

Campania de imunizare în rândul copiilor vine după ce Agenția Europeană a Medicamentului a emis vineri recomandarea de autorizare a vaccinului pentru această categorie de vârstă - între 12 și 15 ani. Schema de vaccinare recomandată constă în administrarea a două doze, la un interval de 21 de zile.

Nu toți părinții agreează ideea de a-și vaccina copiii cu un produs nou, dar sunt mulți și cei care vor să-i protejeze astfel pe minorii din familie. Un exemplu este o mamă din Brașov care s-a vaccinat duminică la maratonul organizat la Bazinul Olimpic și se interesa de condițiile de imunizare și pentru fiul său: "Toți din familie ne-am vaccinat, ne dorim să plecăm în concediu peste hotare și nu am vrea să-l mai testăm. Ne-am testat deja de mai multe ori. Toți din familie am fost infectați cu covid, inclusiv copilul (…) Acum, vrem să il vaccinăm și pe el, pentru că avem încredere în progresul științei, în medici".

Directorul DSP Brașov, dr. Andrea Neculau, consideră necesară imunizarea copiilor prin vaccinare, chiar dacă aceștia fac, de cele mai multe ori, forme ușoare de boală.

"La copii nu cade balanța atât în ceea ce privește severitatea bolii pe care ar putea să o aibă, cât pentru faptul că sunt purtători ai virusului, persoane care-l împrăștie foarte ușor. Au fost multe situații în familii, în care bunicii și părinții s-au îmbolnăvit în contextul în care copiii au circulat și au interacționat, iar acest lucru a avut consecințe asupra sănătății celor mai în vârstă, persoane aflate la risc. Studiile arată siguranța acestei vaccinări", a declarat dr. Andrea Neculau.

Fostul secretar de stat în Ministerul Sănătății, actualul consultant la Organizația Mondială a Sănătății, dr. Andreea Căpîlna, nuanțează, totuși, că și copiii ar putea face forme grave de boală și ar fi mai protejați după vaccinare.

"Susțin vaccinarea copiilor pentru că deja există studii care, din punctul meu de vedere, sunt lămuritoare în acest sens. Și copiii pot face infecții covid care să fie grave. În aceste condiții, orice protecție pe care le-o putem oferi cred că este binevenită", a punctat dr. Căpîlna.

Pentru vaccinarea minorilor se pot face programări pe platforma electronică, începând de astăzi, prin intermediul conturilor părinților, tutorilor sau ale aparținătorilor legali. De asemenea, vaccinarea copiilor se poate realiza și prin prezentarea directă în centrele de vaccinare, la cabinetele medicilor de familie unde se administrează vaccinul Pfizer sau la evenimentele de tip maraton.

Vaccinarea este gratuită și voluntară.

Camelia Vlad