ACUM:
11.03
Weekend împreună (continuare)

Arhivă : Știri din Brașov Înapoi

Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la inalțime ! - Asculta LIVE - Postul tău de știri și informații de actualitate din Brașov, naționale și internaționale! - Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la înalțime ! - Asculta LIVE

Procesul pentru Cetățuia Brașovului, în stadiu de recurs

Publicat: luni, 31 Mai 2021 , ora 13.59
foto: Radio România Brașov FM
foto: Radio România Brașov FM

Înalta Curte de Casație și Justiție a admis recursul formulat de Primăria Brașov, Aro Palace și SIF Muntenia împotriva deciziei Curții de Apel Brașov din 2017, prin care Cetățuia Straja era atribuită statului român, reprezentat de Ministerul de Finanțte. Potrivit deciziei Curții Supreme, recursul va fi judecat în data de 19 octombrie 2021.

De-a lungul istoriei, Cetățuia a avut mai multe utilități. La început, în anul 1524, a fost ridicat un turn de veghe în formă de potcoavă, construit din cărămidă și piatră. În 1773, stabilimentul a funcționat ca închisoare, pentru ca în timpul epidemiei de ciumă să îi găzduiască pe cei bolnavi. În perioada comunistă, aici au funcționat mai multe restaurante, baruri, terase și chiar o discotecă. După Revoluția din Decembrie 1989, Municipalitatea a investit mai multe milioane de euro pentru punerea în valoare a Cetățuii. Compania Aro a anunțat că scoate la vânzare Cetățuia, iar Primăria Brașov a dorit să-și exercite dreptul de preemțiune, însă tranzacția nu s-a finalizat. Actualul primar, Allen Coliban, a declarat că ia în calcul și solicitarea dreptului de administrare asupra Cetățuii, mai ales că procesul se anunță lung și anevoios.

Sorin Țârcă