ACUM:
23.00
Transilvania by night
Urmează:
0.00
Transilvania by night
Apoi:
6.00
Agenda Zilei

Arhivă : Știri din Brașov Înapoi

Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la inalțime ! - Asculta LIVE - Postul tău de știri și informații de actualitate din Brașov, naționale și internaționale! - Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la înalțime ! - Asculta LIVE

Cum recunoaștem o ie autentică, realizată manual, de una cusută la mașină?!

Publicat: luni, 22 Martie 2021 , ora 23.52
foto: Radio România Brașov FM
foto: Radio România Brașov FM

Ia originală o recunoaștem după material și după cele cinci răuri cusute pe piept și pe mânecile lungi, spune doamna Andreea Jakab, membră a Asociației Meșterilor Populari Brașov, care ne învață cum să deosebim o ie autentică, lucrată manual, de un obiect vestimentar asemănător fabricat în serie, la mașină. În primul rând trebuie să fim atenți la material, care trebuie să fie ușor transparent, foarte fin, din in topit.

"Ia trebuie să aibă cusute pe piept cele 5 râuri, care reprezintă familia - mama, tata și copiii. Întotdeauna va fi croită cu mâneca lungă, cu aceleași cusături în partea de jos a mânecii, în partea umărului. Sub braț trebuie să aibă un clin, care este oarecum semnătura iei, fără de care nu se poate încheia".

Niciodată, ia nu se vinde după mărime, fiind astfel cusută încât să se potrivească oricărei persoane prin strângerea modelului tip fagure din zona gâtului. Ia tradițională are întotdeauna mâneci lungi.

"Niciodată nu veți găsi ie pe mărime. Se coase o singură mărime, iar ca modele a cusăturilor, înregistrate, regăsim, printre altele: creasta de cocoș - una dintre cele mai vechi și mai cunoscute modele, cuibul de viespe - cu broderie spartă, steaua - în 6 sau 12 colțuri, roata".

La o ie se lucrează de mână cam un an, ne-a spus doamna Andreea Jakab. Dacă nu sunt respectate în mare parte carasteristicile prezentate, celelalte articole vestimentare cu pretenție de ii, pe care le găsim deseori pe tarabe în târguri, nu sunt decât niște bluze simple.

Pe lângă iile tradiționale, la căsuța meșterului popular cu care am stat de vorbă se găsesc de cumpărat și obiecte fine din sticlă, de asemenea fabricate manual, precum pahare pictate, sticle cu forme stilate sau vaze pentru flori. Acestea sunt lucrate într-o mică fabrică din Cluj.

"Sticlăria în sine o suflăm, o prelucrăm la 1.240 de grade Celsius, tratamentul sticlei îl facem la 800 de grade Celsius, la modelare folosim o pastă cu conținut ceramic, apoi fiecare produs este călit la o temperatură de 560 grade timp de 4 ore. Pictura este realizată cu aur coloidal, platină industrială, sulfură de cobalt, lustere, iar ele sunt călite din nou la temperaturi de 590, respectiv 620 de grade, timp de alte 5 ore"

Andreea Jakab, de loc din municipiul Săcele, de 15 ani vinde lucruri lucrate manual de familia sa și de alți membri ai Asociației Meșterilor Populari din care face parte, la târgul din Poiana Brașov. Astfel, și-a format o clientelă fidelă mai ales printre turiștii români, datorită cărora a reușit să treacă mai ușor peste perioada restricțiilor cauzate de pandemia de coronavirus, după cum ne-a mărturisit.

Camelia Vlad