ACUM:
11.03
Weekend împreună (continuare)

Arhivă : Știri din Brașov Înapoi

Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la inalțime ! - Asculta LIVE - Postul tău de știri și informații de actualitate din Brașov, naționale și internaționale! - Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la înalțime ! - Asculta LIVE

Avalanșă în Bucegi. Două turiste, în pericol

Publicat: sâmbătă, 23 Ianuarie 2021 , ora 16.00
Sursa: Facebook Salvamont România
Sursa: Facebook Salvamont România

Avalanșă în munții Bucegi! Salvamontiștii au fost solicitați să intervină de urgență sâmbătă după-amiază pentru salvarea a două persoane care au fost suprinse de avalanșă.

Update 1:

''Avalanșă în masivul Bucegi, sub vârful Țigănești. Avalanșa a prins doua persoane dintre care cel puțin una a reușit sa se salveze, iar cea de-a doua se pare că este surprinsă sub zăpadă. Informațiile sunt incerte, dar exista varianta ca ambele persoane sa fie în viață, dar să nu se poată vedea sau contacta. O echipă de salvamontiști din Râșnov se îndreaptă către locul evenimentului. A fost alertat elicopterul, dar, din păcate, în zona nu sunt condiții de zbor '' informează Salvamont România.

Update 2:

,,Salvamontiștii au ajuns în ambele locații unde se aflau persoanele surprinse de avalanșă. Una dintre ele nu are probleme medicale, iar pentru cea de-a doua există suspiciunea unui traumatism de bazin sau coloană" - potrivit unei informații postate pe pagina de Facebook a Salvamont România.

Salvatorii montani au transmis că cele două turiste erau împreună. Ele plecaseră în drumeție pe munte.

Update 3:

,,Turistele se deplasau de la Cabana Mălăiești spre lacul Țigănești, dorind să ajungă la refugiul Țigănești și să înnopteze acolo. La o traversare, fata care mergea în față a declanșat o avalanșă (de tip placă de vânt), de dimensiune medie, care a purtat-o până în firul pricipal al văii. Din fericire, fata nu a fost acoperită de zăpadă, dar a suferit numeroase traumatisme la nivelul abdomenului. Colega ei, care se afla la 5 metri în urmă, a rămas în zona potecii, nevătămată, dar foarte speriată. Ea a reușit să ceară ajutor la numărul de urgență 112. La scurt timp a sunat pentru ajutor și persoana surprinsă de avalanșă.

După primirea apelului inițial, echipa Salvamont Râșnov a fost prima care s-a deplasat spre locul accidentului. Au pornit de urgență spre Mălăiești și salvatorii montani din cadrul Compartimentului Salvamont al Consiliului Județean Brașov, în ajutor venind inclusiv jandarmi montani de la postul Râșnov. A fost solicitat suport aerian pentru survolarea zonei și găsirea rapidă a persoanei rănite, un elicopter fiind alocat în acest sens. Până la urmă, atât condițiile meteorologice defavorabile, cu vânt în rafale de 35-45km/h, cât și venirea întunericului au dus la anularea zborului.

Reamintim turiștilor să nu neglijeze prognoza și buletinul nivometeorologic. Menționăm că turistele erau echipate corespunzător, având îmbrăcăminte și încălțăminte adecvate, precum și echipamente de campare, dar nu aveau asupra lor echipament de autoasigurare și nici kit de avalanșă'' se arată într-o informare postată pe pagina de Facebook a Serviciului Județean Salvamont Brașov.


Adina Milea