ACUM:
8.00
Radiojurnal

Arhivă : Știri din Brașov Înapoi

Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la inalțime ! - Asculta LIVE - Postul tău de știri și informații de actualitate din Brașov, naționale și internaționale! - Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la înalțime ! - Asculta LIVE

ZOO Brașov, un centru de educație, conservare și cercetare

Publicat: duminică, 10 Ianuarie 2021 , ora 18.45
Sursa foto: SRR
Sursa foto: SRR

Grădina Zoologică Brașov este mai mult decât un parc în care pot fi vizitate animale. În mare parte, este un proiect cu o componentă educațională semnificativă, spune managerul parcului Zoo, Alin Pânzaru. La fel de importantă este partea de conservare și cercetare.

Directorul ZOO Brașov, Alin Pânzaru a precizat: "Scopul nostru este, în primul rând, să facem educație, dar și conservare, cercetare (…) Chiar suntem pe punctul de a intra într-un proiect de reproducție pe nurca europeană, iar pentru noi va fi o mare reușită să putem să ne implicăm în acest fel (…) Grădina Zoo Brașov a trecut printr-un proces de extindere și de construire foarte important și cred că este timpul să ne canalizăm energia și resursele și către partea de resursă umană, Este foarte important acest aspect pentru toate proiectele pe care vrem să le desfășurăm și pe care le avem pregătite".

Planetariul și autobuzul virtual, cu ajutorul căruia se poate face safari prin savana africană, sunt doar două dintre instrumentele educaționale care sunt în proces de dezvoltare. Sistemul de tip safari de la Brașov este unic în țară.

"În acest scenariu de plimbare în safari vrem să aducem îmbunătățiri. Luăm în considerare să diversificăm și obiectivele… În viitor, poate facem o plimbare prin lumea dinozaurilor… cu siguranță, vom realiza lucruri care vor încânta vizitatorii, îi vom face să țină aproape de noi și, totodată, să ținem cont și de partea educațională", a menționat managerul Zoo Brașov.

La planetariu, copiii de toate vârstele se pot familiariza cu noțiuni din astronomie, prin intermediul filmelor care rulează în sala construită sub forma unui amfiteatru, cu o înclinație asemenea axei pământului, de 23,5 grade. Proiecțiile se văd pe tavanul realizat sub formă de cupolă. Tot la planetariu vor fi amenajate două spații în care se vor desfășura activități educaționale pentru copii.

În grădina zoologică propriu-zisă, deschisă publicului în această perioadă, au fost aduse specii noi de animale, precum panda roșu, iar în curs de amenajare sunt spații generoase pentru foci, lei de mare și pinguini, astfel încât în luna mai să poată fi aduse și animalele.

Alin Pinzaru a declarat: "S-au construit multe spații noi în parcul zoo și am adus specii noi. Amintesc de perechea de panda roșu, iar cei de la Asociația europeană au fost de accord să intrăm în proiectul de reproducere a acestei specii, ceea ce este unic în România și este foarte important pentru noi. De asemenea, am lucrat în ultimul timp la realizarea unui spațiu foarte interesant pentru foci, lei de mare și pinguini, Lurările sunt în curs de finalizare, iar dacă nu vom întâmpina probleme de nici un fel, sperăm ca în luna mai să aducem și animalele la Brașov".

La ora actuală, Grădina Zoologică Brașov este gazda a peste 300 de animale din 72 de specii, adăpostite în spații construite pe o suprafață de 10 ha. În 2019, ZOO Brașov a avut parte de peste 30.000 de vizitatori. Din păcate, activitățile din cadrul planetariului și al turului virtual safari, precum și vizitarea clădirii exotice din grădina zoologică sunt suspendate temporar din cauza măsurile de prevenire a răspândirii virusului Covid-19.

Camelia Vlad