ACUM:
9.03
Bună dimineața Transilvania (continuare)
Urmează:
10.00
Buletin de știri

Arhivă : Știri din Brașov Înapoi

Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la inalțime ! - Asculta LIVE - Postul tău de știri și informații de actualitate din Brașov, naționale și internaționale! - Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la înalțime ! - Asculta LIVE

Lipsă de vaccinuri antigripale, la Brașov. Cei care vor să se vaccineze împotriva virusului gripal mai au de așteptat

Publicat: vineri, 9 Octombrie 2020 , ora 12.18

Cei care vor să se vaccineze gratuit împotriva virusului gripal mai au de așteptat. Deși Ministerul Sănătății a anunțat că în acest an vaccinarea va demara mai devreme, acest lucru nu este posibil la acest moment, pentru că dozele nu există încă pe piața românească.


În Brașov, nici măcar varianta de a cumpăra vaccinul din farmacii nu mai este posibilă:


Avem stocuri 0. Noi am făcut comenzi la toți distribuitorii de vaccinuri antigripale, așteptăm să ni se onoreze, dar șansele sunt foarte mici, având în vedere că distribuitorii au făcut comenzi la producătorii de vaccinuri în ianuarie 2020, când nu era situația actuală, iar cantitățile care ar fi trebuit să ajungă în România sunt cele care au fost vândute în ultimii doi ani în România. Adică nu foarte mari, având în cedere că în anii anteriori oamenii nu erau foarte dornici să se vaccineze. Acum își doresc în contextul pandemiei”, a spus administratorul unui lanț farmaceutic, Silviu Ioniță.



Sursa citată a precizat că, până acum, a primit doar 16 doze dintr-un necesar de 200, astfel că au fost folosite de personalul din unitatea farmaceutică.


Pacienții care sunt interesați să cumpere vaccinul antigripal s-au înscris pe listele de așteptare întocmite în unele farmacii și aceștia vor fi anunțați în momentul în care va fi disponibil. Președintele Colegiului Farmaciștilor din Brașov, Mirela Zamfirescu, a confirmat că nu există vaccin antigripal de cumpărat în toată țara și sunt așteptate dozele comandate, posibil doar în luna decembrie:


Așteptăm ceva la jumătatea lunii decembrie, din păcate. Sunt doi producători de vaccinuri și cam asta ne-au spus - că medicii de familie vor primi mult mai mult. Problema este destul de gravă pentru că eu, de exemplu, la farmacia pe care o administrez, am deja mai mult de 100 de persoane puse pe o listă. Sunt persoane trecute de 65 de ani. I-am trimis către medicul de familie. Medicii de familie spun că nu au primit - au dreptate și ei”, a precizat Mirela Zamfirescu.


Nici în cabinetele medicilor de familie nu sunt vaccinuri antigripale, dar aici sunt așteptate după 15 octombrie. Președintele Patronatului Medicilor de Familie Brașov, dr. Ana Sestacova:


Ne-au promis că ne dau în tranșe. Ne-au dat niște tranșe de 18 vaccinuri la fiecare medic de familie, deci pentru anumite grupe de risc - adică pentru copiii între 3 - 5 ani și gravide. Nici măcar acelea nu au fost suficiente pentru unii medici care au mai multe graviduțe în evidență. La ora actuală au mai dat o tranșă pentru copiii de peste 6 luni. Este o nebuloasă totală! Pacienții sunt bulversați, sună toată ziua, vin până la cabinet, întreabă de vaccin...”, a declarat președintele Patronatului Medicilor de Familie Brașov, dr. Ana Sestacova.



Farmaciștii spun că până la ora actuală a fost făcut un singur import de vaccinuri antigripale și la ora actuală este încă așteptat al doilea import.

Camelia Vlad