ACUM:
19.03
Pasaj urban - Dialoguri multiculturale
Urmează:
20.00
Radiojurnal
Apoi:
20.10
Pasaj urban - Dialoguri multiculturale (continuare)

Arhivă : Știri din Brașov Înapoi

Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la inalțime ! - Asculta LIVE - Postul tău de știri și informații de actualitate din Brașov, naționale și internaționale! - Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la înalțime ! - Asculta LIVE

Medicamentele pentru diabet sau boli tiroidiene sunt încă greu de găsit

Publicat: marți, 28 Aprilie 2020 , ora 15.28
Sursa foto radiocluj.ro
Sursa foto radiocluj.ro

Medicamentele pentru bolnavii de diabet sau pentru cei care cu boli tiroidiene lipsesc din România ori se găsesc foarte greu, în continuare.


Se întamplă de mai bine de două luni, în ciuda faptului că însuși ministrul Sănătății, Nelu Tătaru anunța chiar la Brașov, acum două săptămâni, că problema este în curs de rezolvare. Farmaciștii susțin că sunt puși în situații de-a dreptul jenante în fața pacienților disperați.


Noi cunoaștem situația de drept. Cunoaștem ceea ce se întâmplă în farmacie. Deci suntem supuși uneor presiuni din partea pacienților, pe bună dreptate. Eu, farmacist, sunt sub tratatment cu Euthyrox și am avut o perioadă, cred că la începutul anului, în care i-am trimis rețeta tatălui meu în Germania ca să pot să primesc acest medicament”, a spus Mirela Zamfirescu, președinta Colegiului Farmaciștilor Brașov.


Aceasta spune că pacienții care au nevoie de Euthyrox, de pildă, trebuie să lase rețetele în farmacii, pentru că acestea primesc doar maximum două cutii pe săptămână, ceea ce este foarte puțin comparativ cu cererea.


Au fost săptămâni foarte bune în care am primit 5 cutii, trimise de depozit în urma comenzilor justificate, deci acea adresă pe care pacientul trebuie să o aducă în farmacie ca noi, farmaciștii, să o trimitem mai departe. Medicamentele în România sunt încă foarte ieftine. Gândiți-vă că o cutie de Euthyrox de 100 de mg costă 12 lei. În Germania, de exemplu, o cutie de Euthyrox de 100 de mg costă 20 de euro”, a adăugat Mirela Zamfirescu.


Din farmacii lipsesc de mai bine de două luni și medicametele pentru diabetici, pe baza de metformin, tot din cauza prețului scăzut practicat în România, comparativ cu alte țări ale Uniunii Europene, spun farmaciștii.


Saviana Russu