ACUM:
0.00
Transilvania by night
Urmează:
6.00
Agenda Zilei
Apoi:
7.00
Buletin de știri

Arhivă : Știri din Brașov Înapoi

Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la inalțime ! - Asculta LIVE - Postul tău de știri și informații de actualitate din Brașov, naționale și internaționale! - Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la înalțime ! - Asculta LIVE

Nu stați acasă dacă aveți semne de infarct miocardic!

Publicat: luni, 27 Aprilie 2020 , ora 17.54
Sursa foto Facebook
Sursa foto Facebook

Abia ieșit din tura de gardă, dr. Florin Orțan, cardiolog intervenționist la Spitalul Clinic de Urgență Brașov, atrage atenția că procentul mortalității în cazul bolilor cardiovasculare este mult mai mare decât în cel al infectării cu coronavirus. De aceea, oamenii ar trebui să apeleze la medicul specialist și în această perioadă de restricții, chiar dacă bănuiesc că sunt infectați cu virusul Covid-19:



„Eu vă asigur că niciunul dintre noi nu face discriminări din punct de vedere al posibilității ca dumneavoastră să fiți infectați cu coronavirus atunci când aveți altă boală foarte gravă. Mortalitatea în coronavirus probabil că este de 3% - 4%. Într-un infarct miocardic acut în care nu veniți la spital, mortalitatea poate să ajungă la 14% - 20%. În cazuri foarte grave chiar și 80%”, a spus dr. Florin Orțan.



Dr. Florin Orțan a dat ca exemplu cazul unui pacient pe care l-a operat astăzi de urgență, salvându-i astfel viața, deși are febră de o săptămână și probabil are și coronaviroză. Din nefericire, alți 2 pacienți cu probleme cardiovasculare au decedat, pentru că s-au adresat medicului la ore bune după semnele unui infarct.



Medicul brașovean apreciază că cetățenii sunt conștiincioși și respectă măsurile restrictive de combatere a virusului SARS-CoV2, dar îi îndeamnă să nu se teamă de spital și să ceară ajutorul specialiștilor atunci când apar urgențe și de altă natură, înainte de a fi prea târziu:


Gândiți-vă foarte bine, când stați acasă de teama acestui nou inamic, vă puneți în pericol viața în mod sigur. Vă rog, aveți încredere în noi, aveți încredere în spitalul comunității dumneavoastră și mai ales, nu stați acasă când sunteți bolnavi. Vă așteptăm cu tot profesionalismul de care suntem capabili și cu toată dragostea de oameni pe care ne-a dat-o Dumnezeu”, a adăugat cardiologul Florin Orțan.


Riscul de infecție atunci când oamenii merg în magazine, pentru cumpărături, este mai mare decât în cazul spitalizărilor, consideră dr. Florin Orțan.

Camelia Vlad