ACUM:
12.10
Pulsul zilei (continuare)
Urmează:
13.00
Buletin de știri
Apoi:
13.03
Pulsul zilei (continuare)

Arhivă : Știri din Brașov Înapoi

Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la inalțime ! - Asculta LIVE - Postul tău de știri și informații de actualitate din Brașov, naționale și internaționale! - Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la înalțime ! - Asculta LIVE

Roboți împotriva hărțuirii în 15 școli din județ (VIDEO)

Publicat: joi, 24 Martie 2022 , ora 15.34

Roboți împotriva hărțuirii în școli. Este „rețeta” pe care o vor testa 15 școli din județ pentru a ține sub control fenomenul bullyingului.

Concret, acestea au primit, astăzi, câte un kit cu roboți și platforme de joc, prin care elevii vor învăța, în joacă, să proiecteze și să recunoască emoții, dar și să găsească rezolvări pentru situații de hărțuire, împărțiți fiind pe echipe. Asta, însă, după ce vor fi dascălii instruiți să îi folosească.

Toate acestea printr-un proiect european, coordonat în România de Asociația SINAPTICA.

“Practic, robotul este chemat să fie eroul care salvează un personaj dintr-un scenariu de hărțuire, parcurgând un anumit traseu, atât de emoții, cat și de acțiuni sau de interacțiuni cu familia, colegii, cadrele didactice. Copilul, care este deja obișnuit să se joace pe calculator sau pe telefon va avea o astfel de interacțiune în lumea reală, împreună cu alți colegi ai săi, în echipe de lucru care stabilesc strategii de ieșire dintr-o situație de hărțuire; să înțeleagă ce înseamnă cuvintele, care este semnificația cuvântului furie, cuvântului invidie, ce înseamnă să zâmbești într-o situație de violență între copii; se împing, se bat, totuși, cel care este victimă sau chiar agresor poate reușește să zâmbească și atunci incidentul violent este atentuat, poate până la dispariție”, a explicat Ionică Pârvu, reprezentant al Asociaței SINAPTICA.

Sunt două tipuri de robței. Un kit are câte o pereche și fiecare roboțel este acționat manual. Copiii trebuie să apese pe ei pentru a le imprima algoritmul care să îi facă se se miște prin emoții și situații până la ajungă la rezolvare.

Celălalt kit are un roboțel acționat prin telecomandă sau cu o aplicație. Aici, platforma are pe față trecută emoția, iar pe verso definiția ei, iar dascălul îi poate provoca pe elevi să urmeze un traseu pentru a ajunge la emoție, pe care să o definească. Toate acestea, în echipă și fără intervenția profesorului.

Proiectul a fost pilotat deja în 3 școli din județ, pentru o perioadă foarte scurtă. Una dintre școli este Gimnaziala nr.14 „Sfântul Bartolomeu” din Brașov.

“Elevii au fost foarte entuziasmați pe măsură ce l-au manevrat să descopere ce se ascunde în spatele acestor emoții, mai cu seamă fiind o modalitate de a-i face să conștientizeze emoțiile prin care pot trece - conștientizarea emoțiilor fiind primul pas în controlul lor ulterior, în situațiile problemă la care vor fi nevoiți să facă față”, a spus Anemona Păunescu, responsabil al programului.

Cele 15 școli au primit, în total, 26 de roboței, în comodat, pentru o perioadă de 5 ani.

Cum au fost alese unitățle benefciare, ne-a spus Silviana Cioceanu, de la Inspectoratul Școlar Județean Brașov:

“Ne-am gândit la școli din întreg județul, atât din mediul urban, cât și rural, din diferite zone. Am ales școlile astfel încât acestea să fie și un fel de centru în care și alți colegi să poată să vină să învețe și, ulterior, să folosească acest instrument. Ne-am gândit și la potențialele situații în care elevii școlilor se pot găsi, faptul că poate exista un risc ca numărul cazurilor acolo să fie mai mare”.

Roboțeii pot fi folosiți în jocuri diverse începând de la clasa pregătitoare până la a VII-a.

Browserul Dvs. nu poate reda acest clip.

Adina Chirvasă