ACUM:
12.10
Pulsul zilei (continuare)
Urmează:
13.00
Buletin de știri
Apoi:
13.03
Pulsul zilei (continuare)

Arhivă : Știri din Brașov Înapoi

Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la inalțime ! - Asculta LIVE - Postul tău de știri și informații de actualitate din Brașov, naționale și internaționale! - Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la înalțime ! - Asculta LIVE

Hub educațional pentru promovarea tradițiilor și meșteșugurilor locale, la Colegiului „Țara Bârsei” din Prejmer

Publicat: luni, 6 Decembrie 2021 , ora 15.44
Elevii sunt încântați că învață despre tradiție

Țesut, olărit, cusut, brodat sau alte meșteșuguri îi pot atrage pe copii sau nu. Dacă însă iei tradiția și o duci în realitate virtuală, ai cu siguranță o populație tânără interesată să învețe moștenirea bunicilor. E „rețeta” pe care a aplicat-o conducerea Colegiului pentru Agricultură și Industrie Alimentară „Țara Bârsei” Prejmer.


În două săli din cadrul liceului a fost amenajat un Hub educațional pentru promovarea tradițiilor și meșteșugurilor locale, cu fonduri europene.

Vrem să aducem tinerilor din ziua de astăzi în actualitate meșteșugurile de acum 400 de ani. Cum greu prinzi, astăzi, un tânăr să fie captivat de ceea ce înseamnă țesut, olărit sau brodat, am fragmentat activitatea acestui hub în două componente: o componentă digitală/virtuală, folosind aplicații smart, prin care copiii călătoresc efectiv în timp și văd ce se întâmpla acum 400 de ani într-un anumit meșteșug, după care pot pune mâna să lucreze la războiul de țesut, la roata olarului sau la mașina de brodat și să producă lucruri artizanale populare moderne, folosind tehnologia de astăzi”, a explicat directorul Colegiului, prof. Flavius Foica.

Concret, într-o sală sunt căști VR și o masă cu touchscreen, precum și un război de țesut și costume populare, iar în cealaltă sală este telierul de olărit.

Ideea acestui hub educațional dedicat meșteșugurilor a pornit însă de mai multă vreme, după cum ne-a spus coordonatoarea lui, prof. Daniela Dragoș.

“Am înființat din proprie inițiativă și cu forțe proprii, acum 6 ani, primul atelier meșteșugăresc în școală, cu un război de țesut cumpărat de ocazie, și pornind, oarecum, această tradiție a meșteșugului țesutului și brodatului în școală, legându-l de partea de agroturism, pentru că noi avem specializare «tehnician în agroturism», iar la unele module - cum ar fi «promovarea tradițiilor locale» - se potrivea de minune exersarea practică a acestui meșteșug. Timpul a trecut, au apărut oportunitățile de accesare de fonduri europene, și ne-a venit ideea extinderii micului atelier”, a spus prof. Daniela Dragoș.

Elevii sunt încântați că învață despre tradiție așa cum le place lor (audio atașat).

În aceste săli pot intra toți cei psionați de tradiție, începând de la grădiniță până la 99 de ani.


Proiectul a fost finanțat prin GAL Curbura Carpaților, o măsură pilotată de AFIR, prin Programul Național de Dezvoltare Rurală, iar valoarea acestuia a fost de 44.000 de euro.

Adina Chirvasă