ACUM:
8.10
Bună dimineața Transilvania (continuare)
Urmează:
9.00
Buletin de știri
Apoi:
9.03
Bună dimineața Transilvania (continuare)

Arhivă : Știri din Brașov Înapoi

Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la inalțime ! - Asculta LIVE - Postul tău de știri și informații de actualitate din Brașov, naționale și internaționale! - Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la înalțime ! - Asculta LIVE

BRAȘOV. Cum te poți înscrie pentru vaccinarea împotriva virusului Covid-19?

Publicat: miercuri, 13 Ianuarie 2021 , ora 14.18

Autoritățile sanitare din România pregătesc a doua etapă a campaniei de vaccinare împotriva virusului Covid 19, în care va fi imunizată populația cu vârsta de peste 65 de ani, persoanele cu risc ridicat și lucrătorii care desfășoară activități în domenii esențiale. Potrivit autorităților, campania va începe vineri, 15 ianuarie.

Modalitățile de programare la vaccinare în această etapă a campaniei ne-au fost prezentate de reprezentantul Direcției de Sănătate Publică Brașov, Anca Bâtiu. Înscrierile pot fi făcute în mai multe feluri:

- prin intermediul angajatorului, pentru personalul care desfășoară activități în domenii-cheie, esențiale;

- individual, direct pe platforma informatică (https://programare.vaccinare-covid.gov.ro/auth/login), pentru persoanele care au vârsta peste 65 de ani (aplicația confirmă vârsta prin verificarea CNP-ului introdus la înregistrare);

- prin intermediul medicului de familie, pentru persoanele care au vârsta peste 65 de ani și pentru persoanele aflate în evidență cu boli cronice, indiferent de vârstă;

- prin administrator, pentru persoanele cu grad ridicat de risc din centrele medicosociale și rezidențiale;

- prin aparținători, pentru persoanele care au vârsta peste 65 de ani;

- prin call center, pentru persoanele care au vârsta peste 65 de ani și pentru persoanele aflate în evidență cu boli cronice, indiferent de vârstă. La Brașov, numărul call center-ului este: 0214.144.468

- prin direcțiile de asistență sociale de la nivelul primăriilor, pentru persoanele care au vârsta peste 65 de ani și pentru persoanele aflate în evidență cu boli cronice, indiferent de vârstă;

    Instituțiile sau companiile din etapa a doua trebuie să se înregistreze și să desemneze un reprezentant ca utilizator principal. În funcție de codul CAEN al companiei respective, se va verifica dacă desfășoară o activitate esențială.

    Cine se vaccinează împotriva virusului Covid-19 în etapa a II-a?

    Potrivit Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19, persoanele din prima etapă a vaccinării, respectiv lucrătorii din domeniul sănătății și social, vor putea să se vaccineze în continuare, chiar dacă începe etapa următoare a campaniei de vaccinare.

    Conform Strategiei de vaccinare împotriva COVID-19, din Etapa a II-a fac parte persoanele cu grad ridicat de risc, precum cele cu vârsta de peste 65 de ani și persoanele aflate în evidență cu boli cronice, indiferent de vârstă, în funcție de indicațiile vaccinurilor utilizate. Prioritate vor avea pacienții cu boli cronice precum diabet zaharat, obezitate, afecțiuni cardiovasculare, renale, hepatice, oncologice, pulmonare, afecțiuni neurologice, inclusiv sindromul Down și autoimune. De asemenea, în această etapă se pot vaccina pacienții cu transplant, după un consult medical prealabil și pacienții infectați cu HIV/SIDA.

    Totodată, în strategia de vaccinare pentru etapa a II-a sunt cuprinși lucrătorii care desfășoară activități în domenii esențiale, "personal cheie pentru funcționarea instituțiilor statului". Aici putem aminti Administrația Prezidențială, Parlament, Guvern, ministere și instituții subordonate acestora. Se pot înscrie în această etapă de vaccinare și cei care lucrează în domeniul apărării, ordinii publice, siguranței naționale și a autorității judecătorești, precum și cei din sectorul economic vital, precum procesarea, distribuția și comercializarea alimentelor de bază. De asemenea, în perioada imediat următoare se pot imuniza persoanele care au activitate în uzine de apă, în companii de distribuție a energiei, distribuție a medicamentelor, dar și cei care lucrează în Transporturi.

    Nu în ultimul rând, se va vaccina, la cerere, personalul din unitățile de învățământ și creșe și cel din din servicii de curierat. Lista transmisă astăzi de Guvern cuprinde și categoria celor cu activitate în mass-media.

    De menționat este că, la nivelul județului Brașov, vor fi amenajate 39 de centre de vaccinare împotriva covid-19, potrivit deciziei Comitetului Județean pentru Situații de Urgență. Astfel, pe lângă cele 19 centre din unitățile medicale aflate pe raza județului, alte 20 de centre de vaccinare vor funcționa în 12 localități, care vor deveni operaționale o dată cu etapa a doua de imunizre. În municipiul Brașov vor exista 5 centre de vaccinare... Municipiile Făgăraș, Săcele, Codlea, precum și orașul Zărnești au în organizare câte 2 centre de vaccinare, în timp ce orașele Râșnov, Rupea, Victoria și Predeal, câte un centru. Comunele Prejmer, Moieciu și Feldioara, tot câte un centru de vaccinare vor avea funcțional.

    În etapa a III-a a campaniei de vaccinare, după luna aprilie, orice cetățean se poate vaccina la cerere.

    Camelia Vlad