Urmează:
6.00
Agenda Zilei
Apoi:
7.00
Buletin de știri
Știri din Brașov Înapoi
Cât de prietenoasă poate fi inteligența artificială?!
Publicat: vineri, 15 Martie
2024
, ora 11.11
Peste 200 de persoane au participat joi seara la conferința de lansare a proiectului impact2050, în Brașov. Cu această ocazie au fost dezbătute teme actuale în societate, precum fake news și impactul noilor tehnologii asupra calității vieții noastre.
Despre cum putem beneficia de inteligența artificială a vorbit directorul executiv al UiPath Foundation, Raluca Negulescu-Balaci: „Cred că trăim într-o eră în care există foarte multă anxietate în legătură cu inteligența artificială, însă la sfârșitul zilei trebuie să înțelegem că ea face parte din viețile noastre, că e o tehnologie care ne îmbunătățește viața și contează foarte mult cum o utilizăm (...) Eu sunt o optimistă prin munca pe care o fac; lucrez în societatea civilă de foarte mulți ani și dezvolt programe educaționale pentru copii. De aceea, îmi imaginez o lume în care inteligența artificială ne face tuturor viața mai ușoară, în care bunăstarea este echitabil distribuită în societate și tehnologia ne ajută să facem asta”.
Dacă poate fi evitat fenomentul „fake news” și cum ar fi indicat ca oamenii să se poziționeze față de noile instrumente ale tehnologiei digitale a vorbit jurnalistul Andi Moiescu: „După părerea mea, în primul rând, ar trebui ca oamenii să nu se teamă niciodată să își pună întrebări și, dimpotrivă, să fie tot timpul tentați să-și pună întrebări, să nu ia nimic la prima mână, să nu se sperie de absolut nimic. Tehnologia, până la urmă, reprezintă doar un instrument creat de oameni, în principal pentru a-i ajuta pe oameni. Sigur, ca orice instrument, ca orice «cuțit», are două tăișuri, dar depinde tot de noi, de oameni, până la urmă, să punem cât mai multe întrebări, să vedem dacă nu putem să folosim noi tehnologia și nu ea pe noi. Deci, eu din acest punct de vedere aș aborda problema”.
Organizatorul evenimentului, sociologul Romulus Oprică, este de părere că tehnologia este valoroasă dacă o controlăm în așa fel încât să nu ne afecteze toate aspectele vieții.
„Concluzia acestui eveniment este că tehnologia e valoroasă atât timp cât o facem noi valoroasă, că ne afectează atât timp cât o lăsăm să ne afecteze și să intre în familia noastră. Iar impactul pe care sperăm să îl producem până în 2050 sau poate și după, ține de mesajele pe care le vom transmite legate de o mai bună calitate a vieții, iar asta se face prin clădirea încrederii între noi, în societate, prin cooperare și prin implicare”, a spus Romulus Oprică.
Impact2050 este o inițiativă care-și propune generarea de analize, cercetări și rapoarte de sustenabilitate socială cu scopul de a propune comunității soluții de creștere a calității vieții.
Camelia VLAD
www.radiobrasovfm.ro - Știri din Brașov - Informații locale - Radio România Brașov 93.3 FM